Marek Dunda k iniciativě JKK-21

26.02.2012 17:45

 

Při 1. pracovním setkání zástupců některých obcí z oblasti FATYMu Vranov nad Dyjí jsme společně přemýšleli jsme nad tím, jaké jsou výzvy v současné době pro naši oblast, a co můžeme udělat pro obecné dobro lidí a k povzbuzení víry.

            Zaznělo mnoho zajímavých názorů. Shodli jsme se na tom, že je třeba pracovat pro sbližování lidí v jednotlivých obcích, farnostech i celé oblasti. Je možné jít cestami, které se v různých místech otvírají, např. setkávání maminek s dětmi na faře, beseda s důchodci o činnosti FATYMu, zpívání na návsích při různých příležitostech, spolupráce se školami a vyučujícími, setkání pro lidi dobré vůle, větší využití akcí, které se již konají, ať jsou to koncerty, přednášky, bohoslužby,… Zmínka byla i o tom, jak hledat cesty ke znovuzapojení těch, kdo už se ve farnosti angažovali… Nápadů bylo tolik, že ve vymezeném 90 min čase se každý mohl vyjádřit jen krátce a několikrát, ale je až překvapivé, jak velký potenciál se zde pro budoucnost nabízí.

             Dík patří Pavlu Voříškovi z Oslnovic, že přišel s nápadem hledat prostor pro takovouto iniciativu. Právě on nás vyzval k tomu, ať se nebojíme otevřít se diskusi a hledání nových cest k hlásání evangelia v naší oblasti oslovením těch, kteří by byli ochotni nějak pomoci se šířením dobra. I když mnozí k tomuto setkání přistupovali s nedůvěrou, ukázalo se, že některým návrhům stačilo jen nahlas je prezentovat, aby se mohly rozběhnout, a další se snad časem zrealizují a uzrají v dobré projekty k dobru obyvatel naší oblasti.

            Jeden nápad se nabízí ke zrealizování okamžitě. 22. dubna 2012 v 15 h se na Šumné uskuteční zvláštní setkání. Zváni jsou úplně všichni, kteří budou mít zájem. Každá obec si může připravit max. 7 minutový program pro všechny ostatní. Toto krátké představení (forma je ponechána na jednotlivých aktérech, by měla přispět k navození dobré atmosféry a zviditelnění obce. Za každou obec by mělo vystoupit nejméně 7 účinkujících. Druhá část programu tohoto setkání by měla být poněkud volnější. Měl by zde být prostor k seznámení, prodiskutování a vzájemné sblížení všech účinkujících všech diváků.

                                                                                                                                                                                                                                                              Děkuji.

                MD

—————

Zpět